HPE ProLiant MicroServer Gen8’a pfSense Kurulumu ve Yapılandırması

pfSense Kurulumu ve Bazı Yapılandırma Ayaları 

Bu yazımda,HPE ProLiant MicroServer Gen8 makineye pfSense kurulumu nasıl yapılır ve bazı gerekli yapılandırma ayarlarını anlatıyor olacağım.Keyifli okumalar dilerim..
Resim 1 HPE ProLiant MicroServer Gen8

pfSense Nedir : PfSense , bir Firewall (Güvenlik Duvarı) dağıtımıdır ve FreeBSD Tabanlıdır.Ücretsiz bir yazılımdır geliştirmeye açıktır yani açık kaynak kodlarına sahiptir.Sistem düşük sistem gereksinimlerine sahiptir. 1 GB disk ve 128 MB bellek ile bu dağıtımı rahatlıkla kullanılabilmektedir.

pfSense’yi USB ye Boot ettikten sonra server’a kurulumunu gerçekleştirdim. Ardından WAN ve LAN konfigürasyon ayarlarını yaptım. WAN’a 10.27.39/24 LAN’a 192.168.15.2/24 IP yapılandırmasını yaptık, LAN’I DHCP olarak ayarladık. Default Gateway (Varsayılan Ağ Geçidi)’ni 192.168.15.1 ve
Range 192.168.15.10 -100 olarak belirledikten sonra cihaza uzaktan arayüz olarak bağlandıktan sonra DNS ayarlamasını 8.8.8.8 /1.1.1.1 olarak yapılandırdık.



Resim 2: pfSense Arayüz

Resim2 ‘de görüldüğü üzere yapılandırma işlemi tamamlanmış durumda.Bir sonraki işlem olarak firewall’a ek paketler kuracağız.Paket isimleri olarak:
  1. Squid: Squid HTTP,HTTPS ve FTP gibi web servisleri için Proxy Cache yapar ve aynı zamanda internete çıkışları filtreleyerek yönetmenizi sağlayan bir Proxy Server‘dır. (Vekil Sunucu)Yani hem istemci hemde sunucu görevi görebilmektedir.
  2. Squid Guard: URL filter özelliği taşımaktadır. Bir kullanıcının nereye gitmesini, hangi sitelere gitmesini veya engellenmesi gibi kurallar tanımlamaya yarar.
  3. 5651 TFTP Loglama: 5651 sayılı kanun, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanundur.Bu kanun gereği Log kayıtlarının tutulması için bu paketi yükledik.
  4. Ntop: Bir ağ üzerindeki trafiği izlemek amacıyla geliştirilmiş bir yazılımdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar